cookies

måndag 16 september 2013

Återbruksutmaningen del 5 - Ge värme

Hej och välkomna till den 5:e måndagen av återbruk!

Idag har jag inga himlastormande grejer att visa upp men ack så viktiga.
Först ut är det 2 tygblöjor. Helt vanliga fyrkanter som är overlockade runt om. Vill du göra såna så skicka med säkerhetsnålar till dom. Jag fyndade ett helt gäng (10 st för 10 kr) på 10 kr-marknaden på Coop, tror jag. Såna där med plastat huvud lik dessa.

Det rosa stickade grejen är en vuxenbinda av urgammal modell. Användes förr i tiden av kvinnor här i vårt land men är nu uppskattade av kvinnor som inte har tillgång till bindor alls. Man kan läsa mer om denna insamling här och här.  Vad finns återbruket här då undrar ni kanske. Jo, delvis i materialet men också i idén om att återanvända bindorna/blöjorna. Om jag tycker att andra ska använda sånt här så kan jag ju inte själv vara sämre. Därför sydde jag även trosskydd till mig själv. Kommer göra fler för de är väldigt bekväma att bära.
Tygblöjorna är lakan men garnet är inte återbrukat, bara ett restnystan jag fått av min mor. Inuti i fickan ska jag lägga en bit frotté (återbrukad) i uppsugningssyfte. Det som föreslås är en bit Wettex men jag vet inte vilken sort. Det finns ju olika. Därav frotté denna gång.

 Av ett linne med smock blev det 2 par byxor. Haremsbyxan och en vanlig modell. Smocken återanvändes som midjemudd och benmudd. Måste säga att Haremsbyxan definitivt har blivit en favoritmodell att sy.
 Bara för att se om haremsbyxan kan få plats med tygblöja så tryckte jag på dom på Rubensdockan som har stor rund bak och knubbiga ben. Tight är det men hon är rätt stor också. Jag tog inte av henne byxorna som hon har under.
Jo, för den som undrar tror jag visst att tygblöja får plats och om bebisen är relativt nyfödd och inte flera månader.


Nu är det er tur att visa era bidrag.

12 kommentarer:

Fiff sa...

hihi, vilka roliga rumpbilder :-)
Ja, de där haremsbyxorna e riktigt bra! Har sytt ett par till till pyret.
Lite skönt att du visar ditt tygkaos också ;-)

Susannesblogg sa...

Jag har funderingar på att försöka sy mössor eller byxor. Var hittar jag i så fall mönster?

Klockarbarn sa...

Susanne: Jag har länkat till Harembyxan i tidigare inlägg om du vill sy såna. Annars är ett tips att spana in böcker på bibblan. Gratis att låna och rita av mönstren från dom. Jag har tidigare länkat till nån bebismössa. Ska se om jag hittar det och komplettera inlägget med.

Klockarbarn sa...

Susanne:
Här hittar du ett bra mössmönster. Finns länkat i detta inlägg:
http://www.klockarbarn.blogspot.se/2012/09/nyfodingsgava.html

Emma sa...

Fina grejer ! Hitills när jag sytt tygblöjor har jag fållat dom (så tråkigt att jag dragit mig för att göra fler bebispaket). Du hade overlockat dina, tror du det funkar att bara sicksacka? Känns som det skulle skavas.

Emma sa...

Fler mönstertips; Detta mönster är dels på en knytmössa som ovan, men två andra varianter också!
http://zaaberry.blogspot.se/2012/08/baby-hats-tutorial-and-pattern.html

Anna sa...

Apropå de där byxorna så borde man ju ganska enkelt kunna förlänga dem uppåt och sätta dit hängslen, eller hur? Ungefär som de här som jag gjorde på fri hand efter att ha tittat på en beskrivning: http://kyrkkaffe.libris.se/?p=7507

Klockarbarn sa...

Emma:
Det vet jag egentligen inte. Men jag tror att det funkar alldeles utmärkt med sicksack. Det är ju inte alla som har tillgång till overlock.
Jag vet inte hur en tygblöja används men antar att den viks ihop på nåt sätt och då kanske den viks så att inte kanterna ligger och skaver?
Jag overlockar för att det går fortare.

Loppanpoppan sa...

Vad mycket bra återvinning! Blir så inspirerad!

Linda sa...

Ja, det är fantastiskt roligt att få bilder på mailen när det man sytt kommit fram. Det gör det extra kul att skicka saker till just Loki. I de stora insamlingarna försvinner ju ens saker så lätt i mängden.

skapa och inreda sa...

Jag tycker att det du gör är så bra, heja dig :)
Annika

Tyg och otyg sa...

Heja dig!