cookies

måndag 1 oktober 2012

Välkomna igen till del 2 av återbruksutmaning

För rätt många år sen hittade jag två likadana värmeflaskor på Erikshjälpen. De var oanvända och låg i sin plastförpackning fortfarande. Det har tagit några år men nu har jag sytt ett fodral till den ena av dom. Det var när jag saknade min rispåse som jag kom på att jag faktiskt hade dessa liggandes.


Jag tog syrrans avlagda kofta som hos gett till mig och klippte till fodralet av framstyckena. Det helt svarta bakstycket som blev kvar har jag andra planer för.  

Nertill syddes en öppning med kardborre för att få i flaskan då andra änden är för tajt. En öppning nertill gjorde att öppningen upptill blev onödig, tyckte jag i en lite för snabb tanke. Det var ett feltänk. Nu måste jag ta ut flaskan varje gång jag ska tömma ur vattnet och fylla på med nytt. En öppning upptill är ju väldigt väsentligt. Skit också! skrek jag. Då kom mannen med en liten tanke. Du kan ju ta en av alla hundra dragkedjor du äger och sy i en upptill. 
Smart man. 

En stund senare på kvällen invigdes flaskan mot min ömma rygg och bäcken. Det var så skönt och imorse var det lättare att ställa sig upp än dagarna före. 

Vad har ni hittat på för spännande? Jag skulle också vilja ställa en fråga för er som vill svara. Vad är er största drivkraft att återbruka?

11 kommentarer:

hennihenni sa...

Tror att största drivkraften är att jag inte gillar att slänga saker... och så gillar jag inte att köpa dyra saker med ett enda ändamål om jag istället kan använda något som redan finns hemma.

Slow-Eva sa...

Vad lustigt för själv har jag gjort vetevärmare :) Önskar att jag hade värmeflaska också. De håller värmen bättre har jag hört. Skönt att det hjälpte dig!

Största drivkraften att återbruka är miljö, giftfritt, roligt, snygga tyger, billigare då jag mest återbrukar tyg.

Fangoria sa...

Min största drivkraft till återbruk är nog att jag tycker det är så synd att slänga fina saker, ser ofta nåt annat i ett plagg eller tyg, det är så jag skapar i tex. retrotyger, jag ser ett färdigt alster framför mig och drivs att fullfölja det. Får ont i magen av att höra folk som säger "for med flera säckar till sopstationen", tänkt vad mycket fint som säkert slängts... Och miljömässigt är det ju enbart vinst att återbruka!

Etta - gravid, illamående och lite bitter sa...

Jag vet, jag får också ont i magen när folk slänger användbara saker, framför allt tyg, kläder och gamla möbler.

Pyssel på Torp sa...

Jag har inte orkat hänga på utmaningen den här gången. Men min största drivkraft för att återbruka är att det är bra för miljön. Det känns inte bra att slänga fullt användbara grejer eller grejer som kan bli användbara om man gör om dem till något annat. Jag känner stor tillfredsställelse när något gammal eller trasigt får ett annat liv, samma sak när jag äter rester. Den känslan är också en drivkraft.

sofia sa...

snyggt! använder oxå värmeflaska, den är toppen!

sofia sa...

visst ja - drivkraften. för mig är det att det helt enkelt är så galet att köpa massa nytt skräp när det redan finns så mycket fint! & så är det ju helt ohållbart att fortsätta konsumera som vi gör. Att återbruka är ett statement.

Anonym sa...

Skulle önska att jag kunde påstå att miljöskälen väger tyngst. Jo, nog är de lite tunga alltid, men för mig tror jag att det är utloppet för kreativitet som är den största drivkraften. Fnulandet på idéer är så avkopplande och ja, så finns det nog en liten samlare och sakletare inom mig.. som bara måste ta plats.

PS jag använder bara värmeflaska. Toppen!!

Handarbete/Pyssel sa...

Måste tillägga (till vad jag skrev i min blogg) att något med återbrukandet som tilltalar mig skarpt är att varje sak blir unik. Ingen massproduktion här inte! :-)

Unknown sa...

Jag håller med lopplisa. Utloppet för kreativiteten! Älskar processen att fundera och klura ut en lösning på saker som andra trodde var värdelösa. Gillar att rädda saker från att bli skräp. Mitt miljötänk har vuxit sig större från min glädje att gå på loppis.

Trådanten sa...

Hoppas du håller värmen med din nystilade vattenflaska.
För mig är drivkraften att återbruka att jag inte tror att vi mår bra av att leva i det konsumtionssamhälle vi gör idag. Att allt är utbytbart och saknar värde har redan fått paralleller i hur folk behandlar andra. Om vi alla lär oss att se på saker från andra perspektiv och hitta nya användningsområden för dem, tänk vilka ringar på vattnet det skulle kunna få!