cookies

torsdag 13 december 2012

Vit snö - tänk om den blir grå

För inte så länge sen skrev jag ett inlägg om hur mkt gifter och utsläpp vi skulle kunna bespara jorden i bara mina hemtrakter om vi väljer att köpa endast 1 kg kläder på secondhand eller byteshandel. Ett kilo är ju knappt mkt mer än ett par jeans och just jeans ska ju vara en av de "skitigaste" klädplagget vi kan köpa. Så det borde ju vara väldigt smart att handla just jeans på secondhand eller byta med en kompis. Jag är ingen expert alls utan en rätt okunnig och omedveten medborgare som ändå vill påverka. Om så bara lite grann.

I samma spår hittade jag en gästpost hos Recycled fashion om just Levi´s. Det är en svensk tjej som skrivit inlägget (på engelska). Var med och påverka ni också om ni vill. Om inte så kan man ju handla nästa par jeans på second hand.

Kalla fakta hade ett program om H&M igår och jag blir illamående av vilka arbetsförhållande textilarbetare. Tänk er att jobba så mkt utan att få en lön som går att leva på. Tre kronor i timmen. Helt galet. Vems fel det är vet jag inte eftersom jag är så okunnig i ämnet men jag är inte dummare än att jag förstår att H&M utnyttjar billig arbetskraft för att producera galet mycket kläder till väldigt lågt pris. De är inte ensamma om det. Det finns fler kedjor än just H&M men enligt Kalla fakta är de värst. De hittar kryphål som gör att det slipper betala skatt i de länder de nyttjar och sen tycker de att de gör en samhällsinsats. Herregud. Det är ju bara att titta på resultatet så fattar ju den dummaste att de visst inte gör nån skillnad till det bättre. Pinsamt tycker jag. Ge till de rika och ta från de fattiga känns extra surt runt jul. Visst bjuder H&M på motstånd. Kalla fakta förvrider sanningen, enligt H&M. Kanske, kanske inte.

När jag var tonåring så kostade kläderna lika mycket som de gör idag. Min uppfattning är att det inte har blivit dyrare att handla kläder på H&M sen 80-talet, snarare billigare med tanke på att allt annat gått upp i pris. Oavsett vad kedjorna svarar på kritiken så är det väl rätt uppenbart är nån annan som får betala för att vi ska kunna handla så billigt.

Det här vet vi väl innerst inne allihop men är vi beredda på att betala vad det kostar för en mer rättvis värld. Tänk om det var vi som var textilarbetarna och inte dom. Tänk om det var våra barn som växte upp på sopberget utan hem och rent vatten. I mitt tidigare inlägg som jag refererar till längst upp finns en notis om sopberget. Att det vi konsumerar i Sverige har skapat ett mkt större sopberg i det land där produktionen finns. Dom har inte ett annat världshav eller nån annan atmosfär än vi. Det är trots allt samma jordklot. Låt oss värna om varandra.

Här kan ni köpa viktiga julklappar:
Läkarmissionen -en get till Nepal är jättebilligt och ger möjlighet till självhjälp och försörjning.
Unicef - Många prisvärda klappar som verkligen betyder nåt. Poliovaccin för endast dryga kronan. Lite för mig men mycket för den som kan vaccineras.

Foto från Vivienne Westwoods shop.

6 kommentarer:

od Andulky sa...

Så bra skrivet!! Verkligen värt att tänka på! Om alla anstränger sig lite (det är verkligen inte så stor ansträngning att handla LITE mindre) och/eller byta mot second hand så hjälper det så mycket..


Tack för din snälla kommentar hos mig också!
/Anna

Heimlaga sa...

Jag har nog köpt mina senaste 10 par jeans på second hand. Lättare att hitta fina, onötta jeans där än i vanliga affärer. Jag hatar nämligen fabriksslitna jeans, jag klarar gott och väl att nöta dem själv! Tala om idiotiska påhitt, först belasta miljön med gifter och vattenåtgång för att sedan nöta upp jeansen i fabrik med tillhörande hälsorisker av sandblästring tex, för att få fram en produkt som har extra kort hållbarhet...

himmelriket sa...

Håller fullständigt med!!! Jag handlar 90% av alla mina kläder på second hand, de flesta behöver man inte ens fixa till. Och jag mår så väl av att veta att jag gör något för miljön . Håller med om att jeans är finare som "redan ingångna" och att de kostar en spottstyver är ju bara en bonus. Just här har vi ju så många loppisar att välja på så man hittar alltid något;) Mina vuxna grabbar gör likadant och reser för pengarna de sparar. Second hand är den bästa uppfinningen någonsin:) trevlig helg// Ulla

Carol sa...

Åh så bra skrivet! Skulle gärna vilja dela det med flera om det är OK. Såg oxå programmet om HM och mådde illa. Totalbojkott nu! >-/ Men kommer inte ihåg när jag senast köpte nåt där :-] För mej är detmest 2nd hand som gäller. Tack för det du skrev. Hälsn Carol

Klockarbarn sa...

Carol:
Dela så mycket du vill. Jag har fler inlägg i liknande anda som du får använda så mkt du vill. Länka bara tillbaka till mig så är det ok.
Kram

Petra sa...

Inspirerande läsning! Det tråkigast är att detta inte bara gäller kläder, även om kläder är en av de största bovarna tillsammans med elektronik och mat. Jag går allmänt efter regeln att om något är jättebilligt så bör jag inte köpa det. Precis som du skriver så är det någon någonstans som får betala det verkliga priset. Människor djur eller miljö, tyvärr oftast alla tre.