cookies

onsdag 23 februari 2011

Sticka och tova mössan självNu är det dags att lägga ut mönstret på min mössa. Jag har köpt ett ganska billigt tovningsbart garn eftersom det är lite vanskligt att få till storleken så man får kanske göra om. Då är det bra om garnet inte är dyrt. Garnåtgången till min mössa var knappt 2 nystan av Oden ullgarn från Svarta fåret. Hur det tovar sig i maskinen beror på hur mycket annan tvätt man lägger i maskinen tillsammans med din mössa. Det måste finnas nåt att "gnugga" sig mot. Beror också på val av tvättprogram och olika mellan maskiner så klart. Blir mössan för stor kan man prova att tvätta den igen men tänk på att den redan krympt så den blir snabbare liten. Man kan dra i den om den bara är lite för liten. Har den krympt jättemkt så får du ge den till ett barn. Jag brukar också fodra mössan med trikå inuti för att den inte ska stickas och det blir samtidigt lite tätare och varmare. Det ultimata borde ju vara att fodra med ulltrikå. Tänk på att fodret tar lite plats.
Here we go:


Tovad mössa dam ca 54-55 cm
(vill du ha en större mössa så lägg till ett par maskor fram och bak, öronlapp lika)

Garnåtgång: Oden ullgarn, knappt 2 nystan. Finns i flera färgglada nyanser.
Stickor: Rundsticka nr 7 + strumpstickor nr 7

Öronlapp:
Lägg upp 3 m och sticka slätstickning fram och tillbaka på rundstickan. Börja med ett avigt varv. På nästa varv ökas 1 m i varje sida (jag ökar innanför kantmaskorna). Fortsätt så här tills du har 19 m på stickan. Sticka två likadana öronlappar.

Mössan:
Lägg upp 15 m (nacken). Ta av tråden. För över en öronlapp på stickorna (rätsidan utåt mot dig). Lägg upp 30 m (framkanten) och ta av tråden igen. För över nästa öronlapp så att den hamnar med rätsidan mot dig. Nu börjar du sticka runt på rundstickan, se till att maskorna inte är vridna. Sticka ett varv med resår (1r, 1a) på framkant och nacken så rullar kanten sig inte lika lätt efter tvätt. Öronlapparna stickar du i slätstickning. Övergå sen till slätstickning på hela varet och sticka totalt 24 varv. På varv 25 placerar du ut markörer eller öglor av restgarn som markerar var du ska minska. Fördela dessa jämnt över varvet på 6 ställen (så här tror jag det blir: 13m, placera markör, 14m, markör, 14m, markör, 14m, markör, 14m, markör, 14m, markör). Minska på vartannat varv genom att sticka 2m tillsammans efter varje markör dvs sticka 13m, flytta över markören sticka 2m ihop osv. Använd strumpstickor när du inte kan använda rundstickan längre. Gör minskningar tills du har 6 m kvar. Ta bort markörerna efter hand. Sticka ngr varv till om du vill ha en liten topp på mössan. Dra tråden igenom kvarstående maskor och fäst alla trådar. Du behöver inte fästa trådarna supernoga för det ska ju tovas ihop sen ändå.

Tovning i maskin:
Lägg mössan tillsammans med lite tvätt (jag använde 2 badlakan men garnet luddar av sig en del så ett par jeans hade nog varit smartare). På min tvättmaskin kan jag välja ett program med: fintvätt 30 grader och 700 varv. Det funkade fint. Forma mössan genom att sätta den på ditt eget huvud en stund eller på en uppblåst ballong. Mät så du får samma omkrets på ballongen som du vill att mössan ska ha. Tänk på att ett innerfoder tar lite extra plats.

Lycka till och hör av dig om du inte förstår. Det kan förekomma oklarheter och fel.

OBS! Var snäll och respektera att jag gjort mönstret själv. Sälj därför inte mönstret eller färdiga produkter gjorda utifrån detta mönster. Självklart får du sticka till dig själv och dina vänner. Du får också jättegärna använda mönstret för att sticka mössor som du ger till hjälporganisationer.

3 kommentarer:

Stubbetufsa sa...

Hei, Klockarbarn!
Takk for oppskrift til lue med klaffer! Tovet!
Jeg elsker å strikke luer og tove, og jeg har også strikket noen med klaffer...
Du er sjarmerende, smilet ditt går rett til hjertet (jeg kikket på bildet lenger ned)!
Hilsen fra Nord-Troms!

Hello sa...

Åh, vad jag blir sugen på att prova!!

Hundra procent husmor sa...

Tack så väldigt mycket för att du lagt ut din beskrivning på tovade mössan. Nu MÅSTE jag helt enkelt prova!