cookies

onsdag 23 februari 2011

Att sy ett foder till mössan

Jag tänkte visa hur jag gör trikåfoder till mössor. Nästan alla ullmössor som jag gör får ett. Jag använder tunnare trikåtyg för att det inte ska kännas klumpigt. Man kan ju återanvända tunna t-shirts. Tänk på att vissa blandmaterial blir statiska. Gör inte fodret för litet för det plattar till frisyren och det får ju inte ske...

1. I mitt fall har jag gjort en mössa med 55 cm i omkrets. Jag siktar in mig på ett lika stort foder. Klipper till en dubbelvikt trikåbit i 28 cm (dvs 56 totalt inkl sömsmån). Sen klipper jag av biten på höjden i samma höjd som hela mössan. Tänker på sömsmån nertill också. Blir den för lång så är det bara att klippa av senare. 2. Checkar av ungefär var mössan börjar svänga för kullen. Du vill gärna göra fodret lite runt upptill för bästa passform...3. Ca 14 cm fr nedersta kanten börjar kullen. Räkna 15 cm eftersom kanten viks in längst ner när man syr fast fodret. Sy av hörnen. Vik mössan så sidosömmen hamnar i mitten och sy av dessa hörnen också. Se bilderna nedan.

4. Prova mössans foder. Gör justeringar om det behövs. Min blev okej så jag har inte ändrat nåt. Nu följer "tuben" huvudformen bättre och då blir det inte bulligt/knöligt inuti mössan. Den ska vara lite lång eftersom sömsmånen är kvar. (ser lite tajt ut på mig men mitt huvud är 2 ck tjockare än den riktiga ägarens). Snyggt tyglager bakom mig, va?

5. Lägg i fodret med avigsidan utåt. Du vill ite ha sömmarna mot ditt egna huvud...
Börja med att sy fast toppen på fodret inuti toppen på mössan (mellan foder och mössan så ser man det inte). Annars hänger fodret med ut när man tar av sig mössan. Sen viks kanten nertill och fodret nålas fast. Se till att du har fodrets sidosöm mitt bak och fördela fodret jämt.

6 . För med handen inuti mössan och känn efter att fodret ligger slätt. Annars får du justera fodret. Sy nu med smygstygn.
7. Syns inte alls. Blir fint.
Skulle kunna visa hur det ser ut när det är klart men aj aj aj, självsprickorna gillar inte att hålla i synålen.
Vill du ha fler förklarande bilder så kan du maila mig. Jag tog många foton men kan inte lägga ut varje detalj för då blir det ett mega maratoninlägg.

2 kommentarer:

Jessica sa...

Tack för tipset!! Jag har flera mössor som det blåser friska vindar i, men nu kanske man får bli varm om öronen :D

Hello sa...

Aj! Dina stackars fingrar! Den här köldknäppen har jag klarat mig *peppar, peppar* och är sååå tacksam för det!

Fint med rött foder till det gråa! Och bra tut! Lättförståelig, tyckte jag i alla fall.