cookies

lördag 24 oktober 2009

Shopping + plastpåsar i förbannelse

Idag var jag på stan och skulle handla lite "måste ha"kläder som t ex nya strumpor. Jag behövde nån vardagströja och ett par byxor också. Mannen behövde också byxor. Hur går det då till i affärerna? Jo man går till disken för att betala det man vill köpa och det läggs i en plastpåse. Man går till nästa affär och handlar och får en till påse oavsett om man behöver den eller inte. En påse till varje inköp och det beror inte på att den man redan har är full. Är man som jag så gör man inte alla inköp i samma butik vilket skulle vara bättre eftersom det skulle reslutera i endast en kasse. I dag bestämde jag mig för att det fick vara nog. Visst använder jag en tygkasse i matvarubutiken men glömmer ofta bort det när det ska handlas kläder på stan. Men nu har jag köpt ett apr små tygkassar i små fina förpackningar att ha i handväskan så idag så...
Jag blev förvånad över butikpersonalens förvåning över att jag undanbad mig plastpåse. Ett butiksbidträde blev t om lite förnärmad. Detta vittnar om hur ovana de är att kunderna tackar nej till mer plast. Jag behöver verkligen inte mer plastpåsar i mitt hem. Här kan vi som konsumenter verkligen bli mycket bättre så nu utmanar jag er alla att även göra cityshoppingen med tygkasse och aktivt tacka nej till plasten. Till er som redan gör detta säger jag - Bra jobbat!!.

11 kommentarer:

agata sa...

Bra gjort!
Plastpåsarna man får i klädbutiker brukar ju dessutom vara så meningslösa i storlek.
Passar inte i soppåsen och är ofta alldeles för små eller alldeles för stora.

Anonym sa...

Jätte bra ide! Den får vi införa allihopa. Kerstin

Carolina sa...

Jag kan definitivt bli bättre på detta, jag försöker redan men klart att man kan bli ännu bättre ;)

Har full förståelse för att butikerna blir ledsna, de går ju misste móm gratis vandrande reklampelare ;)

Myssel sa...

Jag är van att handla på Strömpilen i Umeå och där har de helt slutat med plastpåsar i alla affärer. Har man inte med sig egen påse så får man köpa en papperspåse. Bra tycker jag! För precis som du säger får man bara en massa småpåsar som sedan är värdelösa att använda till något annat.
Nu när vi flyttat till en annan stad har jag med mig Umeå i ryggsäcken så jag undanber mig ofta påse när jag har möjlighet till det. Hittills har ingen tittat snett på mig faktiskt.

Celi sa...

Skulle det nu vara så att man inte har en tygkasse med sig så kan man ju ändå undanbe sig platspåsarna efter första inköpet. Det brukar jag göra, speciellt om det är småsaker jag handlar. Har faktist aldrig varit med om att de blivit förnärmade... de borde ju bli glada att man sparar penar åt dem..:D

MinaMirakel sa...

Tänkvärt!/åsa

Skaparstigen sa...

Håller med. Jag har en väldigt stor handväska (i princip en mindre bag) så jag brukar alltid stoppa allt mindre direkt i den istället, för de små påsarna passar ju inte till så mycket ändå.

Det borde bli nåt mode att ha tygkasse, först då kan man nog komma åt de "värsta" shopparna på den punkten.

od Andulky sa...

Bra gjort! Jag brukar tacka ja till en, lite större kasse, sen har jag allt i den och tackar nej till de andra. Men ännu bättre att använda egna!!

Botilda sa...

Bravo! Jag har inte kommit så långt att jag tar med egen kasse, men undanber mig ofta ännu fler när jag redan handlat. Ska tänka på att göra det ännu mer aktivt! (jag har inte heller mött förnärmade butiksbiträden – de har tvärtom varit väldigt förstående)

Helena sa...

Jättebra initiativ!

Medea sa...

Vilken superbra idé!!!