cookies

söndag 22 april 2012

Byt 1 kg kläder och spara väldiga massa ton

I gårdagens Jönköpings Posten kunde man läsa en intressant artikel. Uppgifterna i den kommer från Naturskyddsföreningen i Jönköping.

I stora drag stod det att shoppingen har blivit vårt populäraste fritidsintresse och att vi handlar mer och mer. Snabbmodet och ökad försäljning hotar oss och vår miljö. Vi förbrukar 40 % mer kläder och textilier än för 9 år sen. Detta är skadligt för miljön därför att det används stora mängder kemikalier, vatten och inte minst energi vid tillverkning och framställning. Därtill kommer mänskliga rättigheter och schyssta arbetsvillkor för de människor i de fattiga länder som arbetar med detta och det är en utmaning för hela industrin.

I artikeln kan man läsa om vilka konkreta åtgärder du och jag faktiskt kan göra:
Genom att handla secondhand och/eller byta till sig kläder så kan man spara 97% av energin som går åt att göra nya kläder.

Men jag vill ju köpa nya och häftiga kläder kanske man tänker då. Vet ni vad? Om alla vi i Jönköping skulle secondhand köpa/byta endast 1 kg kläder istället för att köpa 1 kg nya kläder skulle vi spara, HÖR och HÄPNA:
912 TON kemikalier, 22 MILJONER badkar med vatten och 5000 TON med koldioxid!!!! 
Bara i lilla Jönköping och BARA 1 KG/person. Tänk vad man kan påverka med så lite.

Ännu en artikel (denna gång i ICA Kuriren) som jag fann i en blogg kunde man läsa om vår påverkan på miljön. Där skriver man att vi tänker i för snäva banor när vi diskuterar sopavfall. Vi tänker på avfallet i Sverige men mycket av vår konsumtion påverkar mest i andra länder.
Ett exempel på det är att när vi förbrukar 1 kg datorer i Sverige har vår konsumtion gett ett avfall på 100 kg i Kina där produktionen ligger. Tänkvärt eller hur? Det blir inte bara de soporna vi slänger på återvinningen när vi kasserar en dator här, vilket det är lätt att tänka.

Jag tycker att dessa artiklarna är positiva i sin anda på det vis att de visar på hur enkelt vi kan påverka med så små mått. Om man inte handlar eller byter till sig begagnat tidigare så kanske man kan börja göra det och det påverkar trots en så liten mängd som 1 kg kläder (hur mycket är det ? ett par jeans typ?). Vill man inte handla på secondhand så kan man ju byta med kompisar och med grannar osv.  Bytardagar vore väl jättebra och framför allt för barnfamiljer där barnen växer snabbare än de sliter på kläder och grejer. I vintras saknade jag en bytardag med skridskor och skidor även en cykelbytardag kunde ju vara bra. Sen om man byter eller säljer/köper spelar ju ingen roll för det är ju en vinn-vinn-situation för alla.


"Refashion" kan ju också vara ett sätt att vara miljösmart. Jag klipper helst i plagg som jag tror ingen kan tänka sig att använda. Kanske lite trasigt nånstans eller hopplöst omodernt. Här finns en blogg med massor av inspiration för er som kan och vill sy. En del riktigt fina alster och en del riktigt fula men man får plocka godbitarna.
Här är ett exempel på att göra nåt nytt av nåt gammalt. Detta var en morgonrock a la svårt 80-tal med axelvaddar. Jag köpte den på secondhand för en liten peng och tog tillvara materialet och sydde denna overallen. 

4 kommentarer:

Moa sa...

Toppen att du skriver den här informationen på din blogg! Viktigt att den når ut! TACK! :-) Mvh

Fanny sa...

Helt rätt! Och tack för länkarna, ska genast klicka och läsa mer!

Trådanten sa...

Absolut tänkvärt!

himlaverket sa...

Jätteviktigt att vi börjar inse vidden av konsumtion. Bra skrivet!!! Hurra för återvinning// kram Ulla