cookies

fredag 15 november 2013

Mönster Rävvantar ca 7-8 år - Foxisar

Ni ska få ta del av hur jag gjorde mina rävvantar eller som barnen säger:
-Foxisar
Se det som en vägledning eftersom mina mönsterskrivningar ofta blir lite sisådär. Jag hoppas att det inte är några tokigheter i mönstret men skulle inte bli förvånad i så fall. Jag är bara en glad virkamatör.

Foxisar i stl ca 7-8 år
Storleken är mkt beroende på garnval - prova gärna under arbetets gång.
Välj lämpligt garn (jag tog restgarn så mängden är svår att uppskatta - mindre än ett nystan till ett par vantar i alla fall). Virknål nr 3.
Mitt garn var ett helt vanligt basic garn för stickor runt nr 3-3,5 skulle jag tro (tyvärr var etiketten borta).
Virka i bakre maskbågen för en lite randig effekt.


Virka 35 luftmaskor. Slut till en ring.
Virka fasta maskor i bakre maskbågen i 16 varv (eller ca 9 cm). Gör hål för tummen genom att virka 7 luftmaskor och hoppa över 7m.

Stick ner i 8:e maskbågen och fortsätt som innan i 10 varv (eller ca 5,5 cm). Lägg undan vanten och virak öronen 2 st.

Öron: Virka 3 lm som sluts till en ring med en fm + en fm till i samma. Virka 2 m i en varannan maska i 3 varv.  Virka ett varv utan ökningar. Dra tråden igenom.  Antingen kan man sy fast öronen eller virka på dom i ett varv. Jag virkar in dom.

Nu är det dags att virka fast öronen i varvet. Kolla och mät ut på ett ungefär var du vill att öronen ska sitta. (tumhålet ska vara i sidan på vanten). När du ska virka fast örat lägger du det platt och sticker in virknålen igenom framkanten och bakkanten på örat samtidigt som du virkar i bakre maskbågen på vanten. Dra tråden igenom alla maskor samtidigt.


 Virka två maskor mellan innan nästa öra virkas fast.
 Fortsätt sen 3-4 vanliga varv till. Byt till vitt garn. Virka 1 varv och minska sen på de tre nästkommande varven var 4:e maska. (mät gärna längden på barnets hand). Nästa varv minskade jag varannan och drog sen igenom tråden. Sy sen ihop hålet lite snyggt.

Tummen: Plocka upp maskor i tumhålet utan att lämna hål. Blir det många maskor kan man alltid virka ihop någon i sidan på nästa varv. Det ska åtminstone vara 14 m på kvar att virka tumme på.
Virka 5-6 varv (mät gärna på barnets tumme) totalt sen börjar du minskningsvarv. Minska i var 3:e maska på de sista 2 varven (eller fler varv om du måste, du vill inte ha spetsig tumme så sy hellre ihop de sista maskorna). Sy ihop hålet lite snyggt.

Virka nu en vante till och tänk på vilken sida du sätter fast öronen så du inte får två vänster eller höger vantar. Tummen i sidan.
Klipp ut två ögonvitor i filt och sy fast för hand. Sy fast knapp till ögon och nos.
Fråga om du undrar över nåt så ska jag försöka förklara.
Lycka till och gillar du mönstret och vill göra nåt i gengäld så skänk gärna en slant till Unicef eller valfri hjälparbetesorganisation som stöder Filippinernas orkanoffer.

Mönstret får inte användas i kommersiellt syfte men känn dig fri att virka för att ge som gåva, för eget bruk eller till hjälparbete. Var vänlig att respektera detta. Inte för att jag själv vill tjäna pengar på detta då jag själv har inspirerats av andra utan bara för att jag tycker det tillhör vanlig hyfs. Tack.

2 kommentarer:

Håkan Gidestrand sa...

hur fina som helst... lycklig den som kan sådant....
å missa nu inte....

SATURDAY SHOW OFF

de e kul att vara med
Välkommen
Håkan

Fiff sa...

Vad du är duktig! Fint att du har bilder också :-)