cookies

lördag 9 maj 2015

Börjar äta i liten skala
Mitt nytillkomna odlingsintresse har samtidigt påverkat mitt intresse för vilda växter. Det hela började med att vi köpte marsvin. De behöver ju c-vitamin för att hålla sig friska. Så jag tänkte att jag kunde odla deras grönkål och morötter. Jag gav dom maskrosor, torkade nässlor och kirskål. Här står jag och odlar och plockar gratis mat från trädgården/skogen och ger mina djur. Det borde jag ju också äta av, tänkte jag.

Det finns inte så mycket odlingsplats som jag skulle vilja ha i min trädgård. Eller jo, det gör det, men resten av familjen skulle inte gilla om jag odlade upp hela gräsmattan. Därför är det ju extra smart att plocka av det som växer fritt....Ingen egen arbetsinsats annat än att skörda. Ingen frösådd, rensning eller vattning.

Så för ett par år sen startade jag med maskrosor. Gjorde marmelad. Det var så långt jag sträckte mig. Tänker ta det lugnt och ta mig an ett par nya växter varje år så bygger jag på kunskapsbanken och samtidigt inte plocka mer än jag gör åt med. Det gäller ju att lära sig VAD man ska göra med det man plockar.

Förra året torkade jag nässlor. Gjorde soppa och torkade nässlor och dess frön. Har ett nu litet lager med nyttiga näselfrön och ett par burkar med torkade nässlor. Detta lager ska öka i år. Nässlor är bra.

Jag tog också tillvara mina humlekottar och torkade dessa. Går att göra te på. Bra insomningste om man har lite svårt att somna. Har andra egenskaper också. Läste först i år att man kan använda de första späda skotten som kommer upp ur marken som sparris. Det var lite roligt att jag läste detta för dagarna före hade jag reagerat på hur lika skotten var just sparris i sin form. Har inte testat detta än men gör det nog nästa år. Mina skott har kommit lite för långt i år tror jag.

Jag tog också tillvara en del av Krasseblommornas fröer och gjorde inläggning på dem. Det påminner om inlagd kapris. Jag gillade det men visst smakar det lite annorlunda. Provsmakade blomman och just det exemplaret var jätte pepprigt. Lite för pepprigt att bara stoppa i munnen så där. I en rätt neutral sallad kanske det blir mer spännande med lite pepprighet. I år har jag satt Krasse Salmon baby och den blommar redan inne i mitt hus. Läckert laxfärgad. Jag köpte också frönyheten "Purple emperor". Ska bli spännande att se den färgen i verkligheten.

I år ska jag testa Kirskålen. Förra året smakade jag bara lite på ett blad. I år ska jag prova att göra mer av den. Jag tänker också se om jag kan ta lite björklöv om jag når dom för min björk är så himla hög.

I dag verkar det bli uppehåll så jag ska plocka både maskrosblad, nässlor och kirskål. Har också köpt en ny bok som handlar om örtte och huskurer. Kul, tycker jag.

I min trädgård planterade jag förra året en häck av Svart aronia (ätbara bär). Satte också fläder. För ett par år sen satte jag vinbärsbuskar och krusbär men de trivdes inte. Förra våren flyttade jag dessa och ser ut att trivas lite mer. Hoppas på bär i år.


2 kommentarer:

Fiff sa...

Ja, det är så härligt nu när man kan skörda! Bra att du utnyttjar gratis mat också, helt obesprutat också ju :-). Har du läst boken "det vilda köket"? Där listas massor med ätliga vilda växter,och det finns massor med recept också. Mycket vacker och trevlig bok! Kirskål brukar jag gå ut och hämta lite då och då. Tar de späda bladen och hackar ner i allt möjligt.
"If you can't beat them, eat them" liksom ;-)

Klockarbarn sa...

Fiff:
Ja den har jag läst. Har nog plöjt upp mot 50 böcker sen i somras. Läst allt som bibblan har.