cookies

måndag 19 maj 2014

Halvtid i återbruket (v.4)

Oj vad tiden går. Vi är inne på 4:e omgången. En månad har gått. Vi sa att utmaningen ska vara i 2 månader men jag har ju inte kommit igång än. Igår tvingade jag mig till symaskinen. Har lovat tjejerna Haremsbyxor/pösbyxor m häng. Köpte tyg till dessa för några veckor sen men de ligger kvar i påsen.

Jag har slängt/tappat bort mitt mönster på haremsbyxorna och vill inte klippa på chans i mina nya tyger. Därför letade jag fram ett gammalt tyg från hyllorna. Tyget har legat lääääänge och är köpt på secondhand som stuvbit. Lite silkigt och fladdrigt - perfekt att provsy i. Tog befintligt köpebyxor och klippte efter. Klippte resårkanal och benavslut och sydde på efteråt. I benavsluten sydde jag fast resår i flera rader så det blir lite av en fusksmock-effekt. Dottern älskar byxorna och blev extra lycklig över att de påminner om dansbyxorna som en tjej hade på dansskolans uppvisning idag.


Vad är återbruket i detta? Hm, jo jag återbrukar affärens brallor som mönster....*hjälp vilken efterkonstruktion* och jag återanvänder tyg som någon ratat. OM det är en stuvbit eller färdigt klädesplagg är väl lite skitsamma. Det är inte köpt nytt i alla fall. Jag återbrukade också storlekslappen inuti från ett kasserat trasigt plagg. Ett tips. Storlekslapparna brukar vara rätt fint skick även efter att kläderna är slitna och fläckade så ta tillvara dom innan de åker i sopporna. Jag tar alltid tillvara detaljer i kläder som kasseras som tex knappar, dragkedjor, tygmärken, etiketter och snygga fickor.

 Ett annat återbruk: Återanvänd plastpinnen och plastlappen från köpt blomma (detta fall från Plantagens Mårbackapelargon). Grundmåla ett par gånger för att täcka ursprungstexten. Jag tog akrylfärg (här målad en gång). Klipp ut valfritt papper och klistra fast. Både baksida och framsida. Skriv något på. "Grattis", " Du är bäst" eller vad som helst. Sätt i blomma och ge bort. Använd i kryddträdgården/kruka men lacka då så att de tål vatten eller skriv ut en ny lapp som ni laminerar. Kanske funkar med griffeltavelfärg eller vad det heter. Oändliga möjligheter. Ni kan säkert komma på fler användningssätt. Jag kastade dessa i plaståtervinningen men så tog jag upp dom igen. Man får fundera två gånger innan man slänger nåt.


En vitlöksklyfta nerstoppad i jorden blir en ranglig skapelse..... ;-)Vad har ni på gång?

8 kommentarer:

lopplisa sa...

Fiffiga återbruk! Att använda stuvbitar från second hand räknar jag som återbruk!! Att dottern är nöjd med de fina brallorna, går ju inte att ta miste på :) Japp! Då ska jag aldrig mer slänga blometiketter från och med nu. Tack för tipset!

HönaPöna sa...

snygga byxor... och vilket fiffigt knep med storlekslapparna, måste jag komma ihåg!

Kraja Maria sa...

Ha ha ha! Vad du fick mig att skratta när jag läste kommenteren du lämnat hos mig om mitt veckans återbruk! :)
Tack!!

Så glad att du kör den här utmaningen/ihop samlingen av fina återbruk. Inspirerar mig till mera återbruk! :) Tack!

Åsa.Li sa...

Å vill också sy harembyxor i model stor.

Emma sa...

Fina grejer!

Emma sa...

Har jag fel, eller sökte du efter en enkel hjälmössa att sy för ett tag sen. Kolla på värma litens Facebooksida, ingalill har sytt en som syr enkel och smart ut!

maria sa...

Dom byxorna blev ju riktigt fräsiga och jag förstår att dottern blev nöjd.

Carina, lurvendesign sa...

Vad duktig du är att återbruka, borde verkligen göra det mer.