cookies

lördag 18 juli 2009

Bandkanta i trikå? Hjälp önskas

Jag vill sy en trikåhätta med trikåbandkantning (muddväv). Men hur gör man om man inte äger en Coverpro med bandkantare? Jag har "bara" en overlock och en gammal Husqvarna 2000 och tänker inte köpa en till maskin. Jag vill ha trikåband att knyta med också. Nån som har några erfarenheter?

10 kommentarer:

Botilda sa...

Tvillingnål! Muddväv viker jag på tre och sträcker rejält för att det ska bli bra – knytbanden blir lite krusiga, men det tror jag att de blir med täcksömsmaskinen med. Ännu bättre tycker jag att det blir att kanta med interlock. Då viker jag den som ett vanligt kantband, på fyra, och syr på med tvillingnål.

Mallaching sa...

annars finns det färdiga trikåkantband i svart, vitt, blått och natur har jag sett.... men jag kör mest men vikbanden från bibbis... super! Både till halsringningar och andra kantningar... då jag inte kör vanlig mudd alltså :) Bibbi har vikband i massor med olika färger... dom är lite glansiga på "utsidan" men jag kör avigt då blir det matt och fint :) vanlig raksöm på det!

Mallaching sa...

jag har förresten några spillbitar som jag kan skicka så får du prova?

Annika sa...

Jag brukar också göra som Botilda. Så löst pressarfotstryck som möjligt, så blir knytbanden inte så krusiga.

Anonym sa...

Jag kan mejla dig en beskrivning imorgon om du vill? Här kommer en snabb förklaring hur jag gör.Jag klipper en remsa trikå som ska bli kantningen, syr fast med overlocken på rätsidan. Syr sen förstärkt raksöm med ca pressarfots bredd från den overlockade kanten. Vik över kantningstyget, nåla fast och sy förstärkt raksöm på rätsidan precis i kanten mellan hättans tyg och kantningen. Är det olika färg får man ha olika färg uppe och nere. Klipp bort överflödigt tyg på avigsidan så nära sömmen du kan.

klockarbarn sa...

Åh så bra med många tips. Då kan jag prova mig fram till det som passar mig och mina maskiner bäst.

Rättvisa barn: jag tar gärna emot ett mail från dig.

Doris_Assar sa...

Här lärde jag mig att sy kantband:
http://kokalal.blogspot.com/2008/09/sy-kantband-i-trik.html
Nu har jag dock gått över till Mamma M:s metod: (då behöver man bara sy en söm) http://mammamsyr.blogspot.com/2009/01/n-r-jag-inte-trtt-p-turkost-och-brunt.html
Lycka till! :-)

Ceci sa...

Jag skulle gjort som Rättvisa Barn, det är oftast enklare än att sy med tvillingnål... Dock blir det ju en "rå" kant när du klippt bort överflödet...

anna sa...

Har haft samma problem. Mina blev sådär, men nu vet jag hur jag ska göra. Kolla mina funderingar här: http://odandulky.blogspot.com/2009/01/babyklader.html om det kan vara till någon nytta :-)..

Hello sa...

Du kanske är färdigsydd redan, men här kommer ytterligare en variant.

Jag kombinerar Rättvisa barns och Botildas metoder och syr först på muddväven (tycker det blir bäst med muddväv, interlock blir lätt för tjockt, tycker jag) 3,5-4 cm bred, räta mot räta, vänder över och nålar och syr en stickning med tvillingnål från rätsidan. Tvillingsömmen syr jag endera på kantbandet helt och hållet eller med ena nålen mitt i sömmen mellan plagg och kantband och andra nålen ute på plagget, sas. Då blir det en dekorativ stickning 4 mm från kantbandet. Det kan också vara snyggt.

Att sy på en muddvävsremsa så här, kallas muddvävsrullå eller -rulleau, om du vill slå upp i sömnadsböcker och hitta en instruktion. I Meedom och Meedom finns det beskrivet, tex.

Lycka till!