cookies

onsdag 30 september 2015

Kombucha - smakar det gott?

Fermenterat te.
Hur ska det smaka?
Ska ha en del hälsoeffekter. Om det är sant eller inte har jag ingen aning om.
Tycker dock att det är skojigt med sånt som växer oavsett om det är ute i trädgården i grönsakslandet, i akvariet/dammen eller i en burk som i detta fallet.
Kan man få en bättre mage och  mindre led/muskelvärk på köpet så är jag villig att testa i vilket fall. Jag har inga stora förhoppningar att jag ska bli bra av Kombucha så gå inte i taket nu kära vänner. Jag har en diagnos som inte går att bota men det är en sjukdom som rätt medicinerad går att leva med utan att man märker att man har den. Så sa den läkare som diagnosticerade mig. Jag tror många som lever med diagnosen inte håller med henne. Jag har dock blivit bättre med medicin men visst har jag mer att önska.

Jag har hypotyreos (låg ämnesomsättning) och har bland annat en känslig mage och ont i kroppen. Symtom som kan härledas till sjukdomen. Trots medicinering känner jag att jag aldrig blev mig själv efter att jag insjuknat. Läser man om symtom för sjukdomen blir man mörkrädd. Den drabbar alla organ. Medicin funkar ganska bra på mig men det gör den tyvärr inte på alla. Många av symtomen har försvunnit men en viss "känslighet" finns kvar. Jag har också låg stresströskel, har svårt med ljud och blir snabbt trött i både huvud och kropp. Har svårt att koncentrera mig och blir "dimmig" i huvudet. Har nu haft detta i 10 år och efter att ha legat stadigt på samma dos i 10 år måste jag nu öka dosen. Senaste året har jag ökat två gånger. Ökningen går lite för fort för att jag ska vara bekväm med den. Läkaren säger att det är ett normalt förlopp. Jag vill inte laborera med min ämnesomsättning men tänker att om jag kan äta och dricka så kroppen kan få mer energi så är väl det bra. Bra mat och träning mår vi alla bra av. Träning är ett speciellt kapitel för mig. Jag måste träna med försiktighet. Hård träning dränerar mig nu för tiden. Träffade en annan kvinna som har samma sjukdom, Hon hade också märkt att det inte gick att pressa kroppen längre. Därför tränar jag kortare tid och inte på samma intensiva nivå som tidigare.

Är du nyfiken på Kombucha finns det en del info på nätet. Både hur man gör och vad det är. Jag har alltså inte testat att dricka Komucha tidigare så det blir en ny erfarenhet. Kanske är det jätteäckligt.

Jag tror att jag gjorde lite fel när jag satte igång min sats men trots det har det bildats en babyscoby. Den har nu sjunkit ner till morsan i botten. Så den trivs antagligen ändå. Ska bli spännande att smaka när det är dags.


 Ser lite läskigt ut minsann. Luktar angenämt i alla fall.


5 kommentarer:

Tyg och otyg sa...

Jag har fått en torkad scoby, så jag har också tänkt testa. Har inte heller förhoppningar på några underverk, men det är ju kul att prova nya grejer om inte annat.

Katarina sa...

Varifrån får ni svampen ni startar med. Jag vill också göra egen. I grönt te och i rooibos, jättegott båda två!

Klockarbarn sa...

Jag har klot min på nätet. Man kan tydligen starta med köpt kombucha dryck också. Om jag får en lite större baby så kan du få sv mig sen.

Fiff sa...

Ja, det verkar spännande! Är själv lite inne på att börja mjölksyra grönsaker, vilket ju också är en levande process.
Tråkigt att höra om din diagnos, men bra att du berättar. Vi har verkligen alla våra problem, även om det ofta inte syns. Hoppas du hittar en väg som funkar för dig, så du mår så bra du kan! Kram!

Katarina sa...

Jättegärna!