cookies

måndag 28 april 2014

Återbruksutmaning del 1

Välkomna till starten på  återbruksutmaningen 2014!

Jag börjar enkelt. Lite "man tager vad man haver".
Har läst att vildbin har lite snårigt att hitta boplatser. Bin är bra.
Det är klart att min trädgård behöver bin. Jag har ingen lust att köpa svindyra bon/holkar så jag gjorde en själv på enklaste vis.
Först en bit överblivet avloppsrör som blev över när vi bytte alla avlopps- och vattenledningar...halva trädgården blev uppgrävd. Kul. Not.
Sen har jag tagit stjälkar/grenar av en växt som har ett hårt skal men mjukt inuti (du kan ta t ex hallonbuskarnas gamla grenar). Klippt av till lagom långa bitar och tryckt in dom så de sitter tajt och inte åker ut. Det som blev över knöt jag ihop och hängde upp också. Har läst att bina själva kan gröpa ur grenarna. Affärernas alternativ är ofta bambupinnar. Massor av egna tips hur man gör finns om man googlar lite.
Kostnad 0 kr.
Nu återstår att se om det flyttar in några bin.

Ett annat tips är att plantera mangokärnan nästa gång du käkar en mango. Jag plockade ut den mjuka kärnan som finns inuti det hårda skalet och tryckte ner en kruka med jord. Lite plast över och se vad som kommer upp. Får se om den överlever.
Nu får du lämna ett litet bidrag du också. Varsågod att länka. Tänk på att länka till själva inlägget.
Har du ingen blogg och vill vara med ändå så hojta till. Vi löser det också.

9 kommentarer:

Jessika sa...

Kul att utmaningen är i gång. Hoppas bina hittar till ditt bo! 😊

Åsa.Li sa...

Så himla kul att komma igång med lite inspiration igen! Dina avloppsrör är ju ett lysande exempel på att allt går att återbruka .Kul!

Anna sa...

Å vad bra att du tänker på bina! En av de viktigaste miljövårdsinsatser man kan ägna sig åt, om jag har förstått saken rätt.

lopplisa sa...

Hyggligt av dej att inackordera bin hemma hos dej! Hoppas de hittar dit! Gratis B&B borde ju locka. Tipset med mangokärnan ska jag lägga på minnet. Undrar just om de ska toppas så småningom??

Sara Mattsson sa...

Jag är med på det här!!! Har följt din blogg ett tag och läste om alla tidigare återbruksutmaningar. Nu kan jag oxå vara med =)

Fiff sa...

spännande med mango! jag har också byggt till bina faktiskt :-) ska bara slutföra det sista och blogga om det också!

Emma sa...

Skoj återbruk! Har läst att utan bin dör vi, så det är ju en fantastisk insats:)

Emma sa...

Skoj återbruk! Har läst att utan bin dör vi, så det är ju en fantastisk insats:)

Fangoria sa...

Härligt återbruk här med! Spännande att plantera en kärna, jag kommer liksom aldrig på tanken men har varit inne på att testa med tomat iallafall. =)

Mitt återbruk förra veckan;
http://alvelida-syblogg.blogspot.se/2014/04/mer-djurmonstrat-aterbruk.html