cookies

lördag 31 augusti 2013

10 årig bröllopsdag och ett beslut jag ångar (varning lång text)

Igår firade vi 10-årig bröllopsdag.
Mannen överraskade mig med att ta mig till affären där vi köpt vigselringarna. Tanken var att se man kunde hotta upp min sunkiga vigselring. Det är inte äktenskapet eller val av make jag ångrar utan mitt val av ring. Jag är ganska missnöjd med att vitguldet gulnat. Dessutom skulle jag vilja ha fler än en liten sten i ringen. Jag är inte mycket för smycken och min förlovning- och vigsel ring är de enda smycken jag bär. Desto viktigare är dom för mig.

Det var ganska dyrt att fylla på med stenar och putsa upp ringen och sen belägga den på nytt. Vilket sen inte håller utan slits bort igen. Kan absolut vara värt det om man vet att det är en gång man gör det.
Men nu beslutade jag mig för en helt ny ring istället med fler stenar. Guldaffären sa att de kunde köpa guldet i min ring om jag önskade komma ner i pris. Vet ni vad jag skulle få för den? 900 kr!!!! Stenen vill de inte ha eftersom ingen vill handla med stenar som inte sitter i ett smycke pga risken att det kan vara en konfliktsten. Den skulle jag få tillbaka - lös. Hur förvarar man då en brilliant på 0,02 karat? Den är ju så jätteliten att den skulle försvinna på en gång. Vad ska jag med en lös sten till om ingen ändå vill ha den efter att den är urplockad? Om ingen vill ha den så finns ju heller inget värde i den.

Jag betalade nästan 5000 för en vitguldsring med brilliant som tio år senare visar det sig vara usel i kvalite och att värdet är 900 spänn. Guld verkar vara en bra affär *ironi*.

Nej, beslutet blir att behålla den gamla ringen som det affektionsvärde en vigselring ändå har samt att snygga till den så gott det går och bära den på andra handen. När jag dör finns det 2 vigselringar att ärva. En till varje barn.

Nu ska jag få denna snygging och nu väljer jag rödguld. Det är snyggt med stenar runt om men det har inte denna nya. Det går nämligen inte att vidga den då utan att riskera att stenarna ramlar ur. Bra att tänka på om man funderar på det. Förr eller senare blir fingrarna större, svullna eller får leder som kroknar lite och då vill man kunna öka ut den.
 Bild lånad från Zoola.se

Till er som blir oroliga för era vitguldringar kan jag säga vad smyckesägaren sa till mig.
För tio års sen hade man inte kommit på hur man skulle ersätta nicklet i guldet. EUregler sa att nickel inte fick förekomma längre. Då la man i mässing och koppar tydligen och efter en tid (relativt snabbt med min ring) gulnar vitguldet. Numera har man funnit en annan metall (minns ej namnet) som inte gulnar. Har ni en nyare ring så kommer ni klara er från gula ringar.
Äktheten i påståendet kan jag inte garantera utan återger bara det smyckeshandlaren sa.


4 kommentarer:

Titti sa...

Hoppas du trivs med din nya ring har också en vitguld men av den nyare legeringen... skulle i efterhand också velat ha fler safirer i min ring men sparsamheten tog överhanden. Fast det viktigaste är förstås att kärleken finns kvar!

himlaverket sa...

Gjorde som du , lämnade in allt udda i guld och la alla pengarna till en ny i vitguld, identisk med den på bilden. Jättenöjd! Det är vi värda.... Kram Ulla

Linda sa...

Jag tror att man använder palladium i vitguldringarna idag. Jag och min ex-fästman köpte palladiumringar när vi förlovade oss. Det ska vara tåligare än vitt guld, men jag vet inte om det stämmer. Det är klurigt det där med ringar...

Slow-Eva sa...

Fin 10-årspresent!