cookies

tisdag 5 juli 2011

Tutorial - tygblomma symöte

Idag har jag inget pyssel på gång. Jag avslutade min lilla lemur igår och bloggade om den så jag har inget att visa på symötet idag. Istället bjuder jag på en tutorial om hur man kan göra tygblommor. Det finns en hel del såna här på nätet redan men på engelska. Pyssla på nu när vädret är så där mulet och grått. Gör ett litet lager att ha tillhanda när du är sugen på att piffa upp nån tröja eller nåt annat.

Du behöver: Fodertyg av nåt slag (nåt härligt plastigt tyg), tändstickor, ljus, något att pynta med som t ex knappar eller pärlor, lim eller tråd och nål, sax.

Börja med att se till att du har välventilerat rum. Klipp ut rundlar i olika storlekar. Det är inte noga hur runda de blir. Tänd ljuset.

Håll en rundel en bit ovanför ljuset. Håll den lite snett in mot ljuset. Du värmer kanterna så att de krullar ihop sig lite.

var försiktig för det går vansinnigt fort att bränna hål på tyget.....

När du gjort alla tygbitar är det dags att sätta ihop blomman. Jag kör latmans varianten att limma men om du vill att de ska hålla bra bör man nog sy ihop den istället. Pynta med pärlor eller knappar.

Så här fina kan de bli (ursäkta bildkvalitén). Sätt dom nu där du vill ha dom.

6 kommentarer:

Jessica sa...

Vilket trevligt och enkelt tips! Får jag sno det till mina elever? Skulle vara perfekt för att dessutom visa hur syntettyger funkar :)

Anonym sa...

Verkligen jättefina :) Och så lätt du får det att se ut. Detta skall provas lite längre fram!

Gerda-Thyra sa...

Sådana blommor har jag också gjort en gång... det är så himla kul och enkelt och de blir så jättefina!

KLOCKARBARN sa...

Jessica: Självklart får du det. Detta är ju inte ens min egen idé från början så varsågod. Dela med dig till dina elever.

Dorro sa...

Vilken fin liten blomma. Alltid trevligt med lite enkelt pyssel. Skulle tro att jag kommer göra en och annan sådan här blomma.

Lillstrumpan sa...

Vad fina! Väldigt praktiskt om man tycker att det tar för lång tid att virka en :)