cookies

söndag 6 juni 2010

Pappas gamla skjortor - återbrukPappan hade tröttnat på sina skjortor. Då fick det bli klänningar till barnen i stället.
Den rutiga var ett tappert försök som lyckades lite si så där men Elvira gillar den så mkt att jag inte får göra den färdig. Jag tänkte sätta nåt i midjan på den. Hanna fick en brun med hemmagjord blomma på. Denna klänning blev mkt bättre. Jag undrar bara hur man syr fast resår så att det rynkar tyget utan att resårbandet tappar elasticiteten. Nu har jag använt stora stygn och raksöm vilket inte blev så bra. Har använt stora stygn och sicksack förut vilket också misslyckades. Hur gör man?

Blomman är av nåt fodertyg och lite pärlor. Klippte rundlar som blev krullade i kanten med hjälp av värme från ett ljus. Lite lim och tråd så fästes bladen ihop och slutligen några pärlor.

14 kommentarer:

Caroline sa...

Vilken bra idé! Har själv en av gubbens skjortor liggande som jag tänkt sy om åt någon av grabbarna men nu tror jag faktiskt jag ska ta den själv!
Med gummibandet så tror jag det blir bättre om man syr fast en kanal på avigsidan och trär in gummibandet i den. Det blir ju inte riktigt samma utseende men närapå...

Mallaching sa...

Jag brukar dra utav bara sjutton i resåren då jag syr fast den med vanlig raksöm eller zick zack.. man får liksom "hjälpdra" bakåt (åt vanliga hållet) samtidigt på min maskin :)Beror ju såklart på hur mycket rynk man vill ha....

OttoPippi sa...

Härlig redo!!! Blomman var fantastisk!

Men jag har aldrig tänkt på att resåren mister elastiskhet..? Är det så???

Palven sa...

Så smart Re-Doo - coolaste blomman!!

Anonym sa...

Ottopippi:
Nja, elastisiteten finns säkert kvar men den orkar inte dra ihop sig efter att jag sytt fast den. Oftast har jag å dragit i den medans jag sytt.

Mallaching: Det brukar jag också göra men det blir så där fula stygn. Använder du sicksack eller raksöm då?
/klockarbarn

MinaMirakel sa...

Underbar recycling!/Åsa

Linda sa...

himla smidigt att sy om, oftast ;) Blomman var ju jättefin! tyvärr har jag precis samma problem när jag syr på resår :(

Charleston sa...

Beskrivningen på en 70tals-tunika tycker jag är suverän: "För att bilda dragskon för resårbandet nålas en vikt snedslå fast på avigsidan längs den heldragna linjen, som bilden (på mönstret) visar. Sy tätt intill dragskons båda kanter. Ni behöver två stycken resårband, som är 5 cm längre än barnets handledsmått. Träd i resårbandet i dragskon, reglera vidden och sy fast resårbandet i ändarna på ärmen".
Se på min blogg: http://fiffiluren.blogspot.com/2008/06/70tals-klnning.html

Y sa...

jättefin blomma! JAg har äntligen fångat dina fina virkade smultron på bild. tack igen!

Hello sa...

Jättefin upcycling!

Jag tycker nog att de gånger det inte orkar dra ihop sig, så gör det det efter tvätt. Annars är ju en kanal snyggt också.

Lowellas tråd sa...

Härliga klänningar o vicken fin blomma oxå! Kul när det är så uppskattat att barnen sliter det ur näven på en =)
Jag har brukat göra som Mallaching beskriver, men tycker att det ibland inte blir så snyggt, stygnen kan bli fula och så o det är väl för att man sitter och drar i det som 17. Brukar numera göra kanaler istället, lättare att få det snyggt då.

Lowellas tråd sa...

Ps. Kom att tänka på nåt jag läst nånstans om resåren liksom blivit uttänjd när man sytt fast den. Då skulle man ånga över den med ett strykjärn så skulle den dra ihop sig igen. Har inte testat det själv men kanske värt ett försök...

Anonym sa...

Lowellas tråd:
Ja, precis så blir det för mig. Stygnen blir ojämna och bubbliga.
Ånga.....får prova det.
//Klockarbarn

Jessica sa...

Ok, jag är ett år sen, men jag vill ändå tipsa om att sy fast med en trestegs sicksack. Funkar finfint!