cookies

tisdag 7 juni 2011

Mönster "Lilla Krullis" - docka - Symötestisdag

Idag bjuder jag på ett mönster på krulliga dockan. Superenkelt och snabbt. Ett bra restgarnsprojekt. Går åt väldigt lite garn. Näsan är den som är lite knepigare men om man inte vill prova att göra den så stickar man bara vidare med slätstickning. Man kan ju också göra armar och ben och sy på om man vill ha en större docka. Masktäthet är inte viktigt men välj stickor som passar garntypen och ditt sätt att sticka.Så här ser det ut innan jag broderat och sytt ihop.
Here we go:

Garn: Karisma, restgarner.

Stickor: 3,5 mm


Lägg upp 22 m med den färg du vill att kroppen ska ha. Sticka slätstickning 16 varv.

Byt till ansiktsfärg och sticka 6 varv. Nu ska du göra en näsa om du vill annars fortsätter du med slätstickning tills du har gjort 12 varv.


Näsa: Sticka 10 m, lyft maskbågen mellan fr varvet nedanför och sticka den upplockade m vriden, 2 m, lyft maskbågen nedanför och sticka vriden. Vänd arbetet. Lyft över 1 m till höger sticka, sticka 3 m, Vänd. Lyft över 1 maska, sticka 4 m, Vänd. sticka 1 maska, sticka 2 m ihop bakifrån, sticka 2 m ihop framifrån, fortsätt med slätstickning varvet ut.

Återgå till slätstickning och sticka tills du har totalt 12 varv med ansiktsfärgen. Byt till hårfärg och sticka 5 varv. Maska av spelar ingen roll om dumaksar av från avigsidan.

Brodera ansiktet. Sy sen ihop dockan så (sömmen ska vara mitt bak). Vik den så du har sömmen rätt och näsan mitt fram. Sy nu ihop huvudet. Stoppa dockan med fiberfill och sy ihop nertill.

Håret gör du genom att knyta fast garnsnuttar (gör inte för korta utan att du kan knyta 3 knutar) klipp av överflödet efter att du knytit fast tråden. Börja nertill och gå uppåt hjässan. Dra isär garnet så det tvinnas upp (fina krullar blir det). Sätt inte garnsnuttarna för tätt. Sluta när du är nöjd med fylligheten.

Lycka till och fråga gärna om det är nåt oklart. Jag är inget proffs på att skriva mönster direkt

Ha så kul.

PS. För armar och ben skulle jag välja tekniken I-cord.

2 kommentarer:

Maja sa...

Hej!

Vilket fin och finurligt litet dockmönster! Det är så tacksamt med enkla, snabba projekt som man fixar med restgarner. Förstår att dina barn "slogs" om den söta dockan:)

Hälsningar från Maja

Jessica sa...

Vilket trevlig idé! Den kommer jag helt klart att använda! Tack!